
"Hållbar design i samspel med platsen"
Friländer Arkitektur är en erfaren arkitekt i Halmstad med fokus på hållbar och energieffektiv arkitektur. Vi skapar arkitektur som smälter in i omgivningen och bidrar positivt till miljön. Med en bakgrund inom arkitektur, historia och ekonomi erbjuder vi genomtänkta lösningar för privatpersoner, företag och kommuner. Oavsett om det gäller nybygge eller renovering hjälper vi dig att forma framtidens hållbara byggnader. Kontakta oss för en kostnadsfri offert, vi ser fram emot att förverkliga ditt projekt!
Thor-Oscar Fagander
0760-15 46 00
thor-oscar@frilander.se
Jenny Högforsen
0738-15 35 55
jenny@frilander.se
Söker du en arkitekt som kan bevara det gamla i en byggnad men samtidigt rusta upp byggnaden så att den möter dagens kvalitetsstandard? Eller har du behov av en arkitekt för att bygga nytt? Oavsett anledning är vi på Friländer Arkitektur ett tryggt val av arkitekt i Halmstad. Vi värnar om att bevara den gamla arkitekturen samtidigt som vi håller oss uppdaterade om moderna och hållbara lösningar – lösningar som säkerställer att byggnaderna står stabila och håller över tid. Att ständigt riva och bygga nytt har en stor klimatpåverkan. Därför utforskar vi alternativa lösningar som bevarar byggnaden och gör den mer energieffektiv.
Välkommen att kontakta oss för att diskutera ditt projekt, ring oss eller kontakta oss för en kostnadsfri offert.
När du anlitar oss som din arkitekt i Halmstad kan du förvänta dig en noggrann analys av varje aspekt av arkitekturprocessen för att skapa en så hållbar byggnad som möjligt. Det innebär att vi arbetar med klimatsmarta material som kräver minimalt med energi vid produktion. Genom att kombinera moderna och traditionella byggmetoder skapar vi arkitektur som är estetiskt tilltalande och långsiktigt hållbar.
Vi förespråkar modifiering och återanvändning framför rivning. Ofta kan äldre byggnader, även de som uppfattas som alltför nedgångna, renoveras och bevaras för att bibehålla både kulturvärde och resurser.
Hållbar arkitektur måste harmoniera med sin omgivning. En byggnad bör smälta in i den befintliga miljön och samspela med omkringliggande byggnader, både estetiskt och funktionellt. Detta ökar sannolikheten för att den får stå kvar över tid, eftersom den integreras naturligt i stadsbilden istället för att upplevas som ett främmande inslag.
Genom vår djupa kunskap om arkitekturhistoria ser vi tydliga mönster kring vilka byggnader som bevaras och vilka som rivs. Ofta handlar det om hur väl en byggnad passar in i sin kontext och om den står emot förändrade trender. Det finns många exempel på byggnader som rivits för att ge plats åt en mer modern struktur. Vi strävar efter att skapa arkitektur som kombinerar estetik, funktion och långsiktig hållbarhet. Byggnader som både uppfyller samtidens krav och har en design som kan bestå i generationer.
Förvaltning av byggnader och stadsrum med integrerad konst kräver en helhetssyn där både funktion och estetik bevaras över tid. Som arkitekt i Halmstad spelar vi en central roll i att säkerställa att arkitekturen och byggnaderna samspelar med omgivningen, samtidigt som de bibehåller sin kvalitet och mening.
Materialval, placering och exponering för väder och slitage måste beaktas redan i designfasen för att minimera underhåll. Regelbunden skötsel och restaurering säkerställer att både byggnader och dess monument fortsätter att berika stadsbilden och landskapet. Genom hållbara lösningar kan vi skapa miljöer där konst och arkitektur lever vidare i harmoni.
Jag har studerat vid Den Skandinaviska Designhögskolan i Århus och därefter vid Chalmers Arkitektskola i Göteborg samt The Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn. Sedan 2019 är jag verksam i Båstad och på Bjärehalvön, där jag har mina rötter.
Jag har en fil. mag. i ekonomisk historia med fokus på konst- och arkitekturhistoria och doktorerar deltid vid Handelshögskolan i Göteborg. Att ha med sig det historiska perspektivet på hem, bostad och byggande tror jag är viktigt för att kunna skapa en långsiktigt hållbar arkitektur.
Som arkitekt i Halmstad besöker vi regelbundet platsen under projektets gång för att utvärdera vad som fungerar och vilka förbättringar som kan göras. Erfarenhet visar att insikter ofta uppstår i takt med att arbetet fortskrider. Därför är vi noggranna med att följa projektets utveckling på plats, så att vi kan anpassa och optimera bebyggelsen utifrån de förändringar och möjligheter som uppstår.
När du kontaktar oss som din arkitekt i Halmstad kan du känna dig trygg med att vi genom hela projektet strävar efter att optimera varje detalj och skapa en hållbar arkitekturlösning som motsvarar dina visioner.
Som erfaren arkitekt i Halmstad är vi med och formar stadens framtid genom att skapa inspirerande och välkomnande miljöer. Vi utvecklar kvarter med en unik identitet, förbättrar offentliga platser och skapar mötesplatser där människor trivs med hjälp av sittplatser, bord och andra genomtänkta detaljer.
Arkitektur handlar om mer än ritningar och konstruktioner. Det handlar om att skapa rum som bjuder in till gemenskap, samspel och välbefinnande. Vi är medvetna om hur den byggda miljön påverkar människors mentala hälsa och strävar efter att forma hållbara och harmoniska platser där människor kan må bra och känna sig hemma.
Att bygga energieffektivt handlar om att noggrant planera ytan och använda smarta lösningar för att minimera energiförbrukningen. Ju större en byggnad är, desto mer energi krävs för uppvärmning och drift. Därför är det viktigt att optimera planlösningar och välja material med låg miljöpåverkan.
Som arkitekt i Halmstad hjälper vi er att skapa hållbara och funktionella bostadskvarter, fastigheter och offentliga byggnader. Genom innovativa lösningar och klimatsmarta material minskar vi energibehovet och klimatavtrycket, utan att kompromissa med estetik eller funktion. Vi skapar arkitektur som är både vacker och hållbar för framtiden.
När konst och arkitektur samverkar skapas unika miljöer som inspirerar och engagerar. Genom att integrera konstverk i byggnader, stadsrum och landskap kan vi förstärka en plats identitet och skapa en känsla av samhörighet. Offentlig konst kan fungera som en naturlig del av arkitekturen, från monument som sitter på fasaden och skulpturer till ljusinstallationer och interaktiva element.
I stadsrummet blir konsten en länk mellan människor och deras omgivning, medan den i landskapet kan smälta in eller skapa spännande kontraster. En genomtänkt integration av konst i arkitektur berikar vår miljö och gör den mer levande, estetisk och meningsfull.